Σύμφωνα με τον δείκτη GTCI 2104, η χώρα μας δεν αξιοποιεί τα ταλέντα των πολιτών της, που αναγκάζονται πολλές φορές να μεταναστεύσουν για να βρουν τις ευκαιρίες που αξίζουν. Χαμένες ελπίδες, και προοπτικές που αποκλείονται στα αδιέξοδα της μουντής και σκληρής ελληνικής πραγματικότητας.
Έλληνες και Ελληνίδες που δεν καταφέρνουν να φτάσουν ποτέ τα όρια των δυνατοτήτων τους, αφού δεν προβλέπονται από τις κρατικές δομές η καθοδήγηση, οι διέξοδοι και τα βοηθήματα που υπάρχουν σε άλλα κράτη, όπως η πρόσβαση σε προγράμματα δια βίου μάθησης.
Η Ελβετία βρίσκεται στην πρώτη θέση της αποτελεσματικής διαχείρισης και αξιοποίησης ταλέντων Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του δείκτη, ακολουθούν η Σιγκαπούρη και το Λουξεμβούργο στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα.
Η Ελλάδα κατατάχτηκε στην 50η θέση του παγκόσμιου καταλόγου μεταξύ 93 χωρών, έξι θέσεις πιο πάνω σε σύγκριση με τη θέση που κατείχε στον αντίστοιχο δείκτη του 2013 (56η θέση)
Ο συγκεκριμένος δείκτης προϊόν συνεργασίας επιχειρηματικών, κυβερνητικών και ακαδημαϊκών φορέων (INSEAD, Human Capital Leadership Institute of Singapore (HCLI) και Adecco Group), μετρά την ανταγωνιστικότητα 93 χωρών βάσει της ικανότητάς τους να αναπτύσσουν, να προσελκύουν και να διατηρούν τα ταλέντα.
Ο δείκτης GTCI αξιολογεί την κάθε χώρα στην ενεργοποίηση ταλέντου, την προσέλκυση ταλέντου, την ανάπτυξη ταλέντου, την διατήρηση ταλέντου, τις επαγγελματικές και τεχνικές δεξιότητες αλλά και τις δεξιότητες που άπτονται της παγκόσμιας γνώσης.
Από τα αποτελέσματα προκύπτει πως σε όλο τον κόσμο η αναντιστοιχία ταλέντων και επιχειρηματικών αναγκών παγκοσμίως οδηγεί σε έλλειψη προοπτικών, καινοτομίας και ανάπτυξης. Σε ΗΠΑ και Ευρώπη, έχουν καταγραφεί 33 εκατ. άνεργοι που αναζητούν εργασία, κάθε χρόνο, αλλά περίπου 8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας παραμένουν κενές.
«Είναι αρκετά θετικό το γεγονός ότι η Ελλάδα παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης αναφορικά με την ανταγωνιστικότητά της ως προς τα ταλέντα που αναδεικνύει, προσελκύει και διατηρεί» ανέφερε ο Κωνσταντίνος Μυλωνάς, γενικός διευθυντής της Adecco Ελλάδας και συνέχισε: «Η Ελλάδα εφέτος, κατατάσσεται στην 50η θέση μεταξύ των 93 χωρών της έρευνας, ανεβαίνοντας έξι θέσεις συγκριτικά με το 2013 και σημειώνοντας σημαντική βελτίωση στην πλειοψηφία των κατηγοριών αξιολόγησης. Παρόλα αυτά, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στη χώρα μας υπογραμμίζουν την ολοένα αυξανόμενη ανάγκη για σωστή διαχείριση των ταλέντων μας».
Όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα, η εμπειρία από τις χώρες που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις οδηγεί σε έναν αριθμό προτάσεων για βελτίωση των συνθηκών και στις υπόλοιπες χώρες, όσον αφορά στην ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητάς τους και στη διαχείριση του ταλέντου. Ειδικότερα, η τυπική εκπαίδευση δεν αρκεί.
Δια βίου μάθηση και προσφορά ευκαιριών είναι απαραίτητο να συμπληρώνουν την τυπική εκπαίδευση. Επίσης, οι στρατηγικές ανάπτυξης ταλέντου θα πρέπει να επικεντρώνονται στις δεξιότητες εκείνες που αναζητά ο επιχειρηματικός κόσμος. Τέλος, η ευελιξία σε ό,τι αφορά στο εμπόριο, στις επενδύσεις και στην κινητικότητα του εργατικού δυναμικού αποτελεί βασικό συστατικό της ανταγωνιστικότητας του ταλέντου.
COMMENTS